Waak voor inbraak

Waak voor inbraak
Inbrekers hebben het liefste makkelijke klussen: het moet snel en zonder ruchtbaarheid kunnen, er moet iets te halen zijn, het liefst in een huis waar de mensen niet thuis zijn. Aan opvallen hebben ze een broertje dood.
De buurt-WhatsApp-groep komt steeds meer in zwang. Dat is een gesloten belsysteem, waarin de buurtbewoners elkaar via een groepsapp waarschuwen als ze iets verdachts zien of personen van wie ze weinig goeds verwachten, door de wijk zien struinen. Is er in uw wijk een dergelijk bewakingssysteem, sluit u erbij aan. Wanneer u geen iPhone of Smartphone met internet heeft, dan kunt u deze buurtapp. helaas niet gebruiken. Vraag dan uw buurtbewoners om ook op uw huis te letten.
Maar wat kunt u zelf doen om inbrekers buiten te houden?
♦ Kijk of uw hang- en sluitwerk aan ramen en deuren nog stevig zijn. Laat ze desnoods vervangen door inbraak werende materialen. Neem ook veiligheidssloten voor de buitendeuren.
♦ Doe uw deuren en ramen dicht en op slot, ook al gaat u naar de buren of maar even naar de winkel. Een inbreker kan in een paar minuten binnen zijn en ook weer weg met uw spulletjes.
♦ Zorg dat inbrekers geen schuilplekken vinden: uw voordeur (en zij- of achterdeur) moet door verlichting en lage beplanting zichtbaar zijn vanaf de straat. Dan voelt een inbreker er minder voor om bij u aan de deur te gaan morrelen.
♦ Laat geen ladder in de tuin liggen, ook een vuilnisbak onder de raam maakt het inbrekers vaak makkelijk om naar boven te klimmen.
♦ Berg uw kostbaarheden of waardevolle spullen zo op, dat inbrekers die op verkenning uit gaan, niet van buitenaf kunnen zien wat u hebt. Neem sluitende vitrage.
♦ Als u kunt, plaats dan een alarminstallatie, in huis. Breng buiten een camera aan bij de voordeur. U kunt dan zelf ook zien wie er aanbelt.
♦ Laat op internet, Twitter, YouTube of welk medium dan ook, niet weten dat u weggaat op vakantie.
♦ Gaat u een paar dagen weg, laat dan de indruk bestaan dat er toch iemand thuis is. Vraag familie of buren om de postbus te legen. Laat lampen aan en uit gaan met een tijdschakelaar.
♦ Leg geen huissleutel ergens buiten neer, voor het geval een van de kinderen bijvoorbeeld kan komen. Of als u bang bent dat u de sleutel vergeet in de zak te steken als u weggaat.
♦ Zet op het label aan uw sleutelbos nooit een adres. Als u de sleutels verliest of ze worden gepikt, weten inbrekers meteen waar ze moeten zijn.
♦ Komt u thuis en treft u een inbreker aan, ren naar de buren of schreeuw de buurt bij elkaar. Een inbreker gaat er dan meestal als een haas vandoor.