Babbeltrucs

Babbeltrucs aan de deur

Bij een babbeltruc gebruikt een crimineel een smoes of leugen om uw woning binnen te dringen en geld, pinpas of waardevolle spullen te stelen. Deze criminelen gebruiken verschillende smoezen en leugens, die regelmatig wisselen. We noemen hier een aantal smoesjes en mooie praatjes, waarmee onverlaten aan de deur komen om zelf binnen te komen of een handlanger de gelegenheid te geven om dit te doen.

  • Open de voordeur alleen als de kierstandhouder of de ketting er opzitten. Boeven kunnen dan niet naar binnen. En als uw huis een makkelijke ‘achterom’ heeft, doe dan eerst de achterdeur op slot. Gaat u boven werken, sluit dan beneden de boel af.
  • Officiële bezoekers, zoals vertegenwoordigers van bank of gemeente, thuiszorg of ouderenadviseurs komen nooit onaangekondigd. Zij kunnen en zullen zich ook altijd legitimeren.
  • Als iemand zegt namens een bedrijf te komen, vraag dan altijd om een legitimatiebewijs. Laat hen niet binnen als zij zich niet legitimeren. Bel bij twijfel het bedrijf, waarvoor ze zeggen te komen. Als u het niet vertrouwt, bel de politie.
  • Neem niet meteen de portemonnee mee naar de voordeur, ook al verwacht u de eigen collectant. Als u de collectant niet kent, doe dan de deur dicht, als u geld gaat halen.
  • Geef nooit uw pincode of bankpas aan mensen aan de deur. Ook niet als het echt de politie of iemand van de bank is. Betaal nooit voor een pakketje van de buren of iemand anders.
  • Praat aan de deur met ‘enquêteurs’ of vreemden nooit over waardevolle spullen die u in huis heeft.
  • Laat onbekenden nooit binnen om naar het toilet te gaan. Wil iemand gebruik maken van de telefoon vanwege een ‘calamiteit’, draai dan zelf het gevraagde nummer of bel zelf 112. Laat niemand met een zielig praatje binnen.
  • Als u denkt dat het niet vertrouwd is, kijk dan hoe iemand eruit ziet. Let op rare of opvallende kenmerken, kleding of sieraden, zodat u dit aan de politie kunt melden. Kijk ook naar de auto van een verdachte leverancier: kunt u het kenteken lezen? Staat er reclame op de zijkant? Is er iets anders opvallends aan te zien?

Enkele voorbeelden van de laatste nieuwe babbeltrucs. Trap er niet in!

  • Kapotte waterleiding
    Een vrouw komt een man tegen in de lift van haar flat. Hij vertelt dat hij de waterleiding van de buren aan het controleren is. Even later belt de man ook bij deze vrouw aan en vraagt of hij ook haar waterleiding kan controleren. De man stapt samen met een vrouw naar binnen.
    Terwijl hij met het slachtoffer praat, steelt de vrouw de sieraden uit de slaapkamer.
  • Gearresteerde dief
    Een man belt aan en doet zich voor als politieagent. Hij heeft een afspraak bij een buurman, maar die is niet thuis. De “politieagent” vraagt of hij het toilet mag gebruiken. Daarna vertrekt hij. Even later krijgt de bewoner een telefoontje. De politie heeft een nepagent gearresteerd en bij hem de pinpas van de bewoner aangetroffen. De politie wil de bewoner doorverbinden naar de bank, zodat hij zijn pinpas kan blokkeren. U wordt vervolgens doorverbonden naar een handlanger, die vraagt naar uw gegevens. U denkt dat u met de bank belt en geeft niets vermoedend uw gegevens af. Vervolgens wordt uw rekening leeggehaald.
  • Pakketbezorger
    Een pakketbezorger belt op terwijl u niet thuis bent. U kunt een afspraak maken om tegen een vergoeding van één euro het pakket ergens af te halen of u kunt een tweede bezorgpoging plannen. De ‘bezorger’ komt dan langs met een mobiel pinapparaat. Het doel is uw pinpas en pincode te bemachtigen. Na het pinnen van die ene euro krijgt u ongemerkt een andere pinpas terug bijvoorbeeld. Of uw pas wordt geskimd. Beide zijn in de praktijk voorgekomen. De ‘pakketbezorger’ kijkt de pincode af en haalt geld af bij een pinautomaat.
  • Thuiszorgmedewerker
    Er staat een thuiszorgmedewerker voor de deur. “Ik kom kijken of u het allemaal redt”, zegt hij of zij. Het lijkt allemaal echt, inclusief het pasje om de nek. De nep-thuiszorgmedewerker probeert de bewoner af te leiden, zodat een handlanger naar binnen kan sluipen op zoek naar waardevolle spullen. Er is ook een bende (de bloedprikbende) die zich uitgeeft als verpleegkundigen die bloed komen afnemen voor een medische controle. 
  • Volle boodschappentas
    Jonge vrouwen gaan huizen langs om ouderen met een zware boodschappentas te helpen. Ook als de bewoner zegt dat de vrouwen de tas bij de deur kunnen neerzetten, lopen ze door en zetten ze de tas binnen. Terwijl de bewoner erachteraan loopt, glipt een handlanger naar binnen en krijgt zo de kans om waardevolle spullen te stelen.
  • Nieuwe buren
    Een onbekende stelt zich voor als een nieuwe buurman of buurvrouw. Hij of zij wil graag met u kennismaken of vraagt om een glaasje water. Als u samen met uw nieuwe buurman of buurvrouw in de keuken staat, glipt een handlanger naar binnen.
  • Het bestrijdingsbedrijf
    “Hallo, we zijn van het bestrijdingsbedrijf.” Ja, zelfs deze truc wordt gebruikt om bij mensen binnen te komen. Bijvoorbeeld omdat er een plaag is van enge beestjes, zoals de bedwants Ook hier is het advies: laat ze niet zomaar binnen, vraag legitimatie en bij twijfel bel de politie.

Wat als het u overkomt?

Heeft u toch iemand binnengelaten die niet te vertrouwen was? Bel dan zo snel mogelijk de politie. Bel 112 als de dader nog in de buurt is. Is de dader al weg, bel dan de algemene meldlijn 0900 8844.
Uw aangifte kan voorkomen dat nog meer mensen slachtoffer worden.