Overdekte jeu de boulesbaan in Oirlo

Veel mensen maakten met jeu de boules kennis op een Franse camping. Daar noemt men het spel petanque. Letterlijk betekent jeu de boules spel met ballen. Het lijkt van oorsprong een Franse activiteit, maar volgens Wikipedia speelden de oude Grieken al een vergelijkbaar balspel, welk spel werd overgenomen door de Romeinen, die nieuwe regels bepaalden, zoals die nu nog voor het door de Fransen overgenomen spel grotendeels gelden.

Het spel wordt in meer dan 160 landen beoefend. In ons land staat het spel vooral bekend als een oude-mannensport. Dat beeld is onterecht, zo beoefenen vrouwen het spel ook en menigmaal ook jongeren. Nu de Fransen de Olympische Spelen in dit jaar mogen organiseren, is er een krachtige lobby ontstaan om jeu de boules als olympische sport op te nemen. Dat wordt voor toekomstige deelnemers dus flink oefenen.

In Venray zijn diverse mogelijkheden om het spel te beoefenen. Veelal wordt het als een zomerse activiteit gezien, maar er zijn ook enkele mogelijkheden om het gedurende de wintermaanden in een overdekte hal te spelen. Heel bekend is de bouledrome, waar veel gebruik van wordt gemaakt. Maar ook Oirlo heeft al vele jaren een mogelijkheid om in de wintermaanden te boulen. Lijkt het een nieuwe mogelijkheid, dat is het toch niet want de hal bestaat al veel langer. Tegenwoordig is de beheerder Hans Maas, die naast de hal woont en als contactpersoon te bereiken is. Ook zijn dochter en schoonzoon zijn actief bij het beheer en onderhoud en dat is heel plezierig, want zij wonen naast Hans en zijn vrouw. De vorige bewoner, de familie Zanders, heeft in een leegstaande loods de banen aangelegd. Sinds Hans en zijn vrouw het huis bewonen heeft Hans de ruimte wat meer aangekleed met schilderijen en wat spullen van vroeger geplaatst. Een houtkachel van fors formaat weet de ruimte goed te verwarmen. Het adres is Zandhoek 8, het telefoonnummer van Hans is 06 1310 4330.

Een aantal dagdelen per week zijn de banen gereserveerd voor senioren uit Oirlo, Melderslo en Lottum. De overige dagdelen kunnen groepen de hal reserveren. Een groep moet minimaal uit 10 en maximaal uit 30 deelnemers bestaan. De kosten per deelnemer zijn € 3,50,– en dat is inclusief tweemaal koffie of thee. Is een groep kleiner dan 10, dan zijn de kosten toch € 35,–.

Oirlo kent ook buitenbanen, maar die liggen op een andere locatie en wel bij De Kleine Halte aan de Haalakker. “Boulen is gezelligheid en gezond bezig zijn met lijf en geest”, aldus Hans Maas. Wat let je dus, doe mee en geniet van het spel. Nieuwe leden kunnen ook aanschuiven bij de bestaande maandagmiddaggroep of de woensdag- of donderdagmiddaggroep, als ze met een paar personen zijn.

Hans Maas: “Jeu de boules is gezond bezig zijn met lijf en geest.”

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Uit De Schakel. Bookmark de permalink.