Pronkstukken optocht Rooj in de maak

Een dikke veertig wagenbouwers (waarvan bijna de helft senioren) zijn sinds september in de weer om twee prinsenwagens voor de Venrayse carnavalsoptocht te bouwen. 

De prinsenwagens van de Venrayse vastelaovesverenigingen De Piëlhaas en D’n Hazekeutel staan broederlijk langs elkaar in de grote loods: Links die van D’n Hazekeutel, rechts het Piëlhaas-pronkstuk.

Over twee weken krijgt vastelaovendvierend Venray ze te zien. Weinigen hebben weet van de arbeid die hieraan voorafgaat. In het voorjaar worden de ont-werpen besproken. De tekenaars schetsen vervolgens het idee op schaal. Ze moeten zich houden aan de maten die de vastelaovesvereniging voorschrijft, wil de optocht niet vastlopen in de smalle straten. De techneuten rekenen uit hoe zwaar en solide het bouw-werk moet zijn. Tenslotte moeten prins Rob d’n 2de, Raad van elf en dansmariekes erop kunnen swingen.

Elke week staan de bouwers in de hal. De een last, de ander maakt een houten raamwerk, een ploeg doet het papier-machéwerk, de verfgroep schildert alle poppen en zichtbare delen. Dan nog een laklaag erover, wat toefjes erbij en dan moet het af zijn. 

Foto en tekst Jaques Penris

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Uit De Schakel. Bookmark de permalink.