Waarschuwing politie voor nieuwe babbeltruc

Naast de al bestaande babbeltrucs kwam er recent een nieuwe truc bij. De oplichters, die het met name op ouderen hebben voorzien, doen zich telefonisch voor als wijkagent en laten ‘collega’s in burger’ langskomen om waardevolle spullen veilig te stellen. De echte wijk- en dorpsagenten in de gemeente Venray willen daarom de inwoners waarschuwen voor deze babbeltruc.

Tientallen aangiftes zijn er de afgelopen tijd bij de politie binnengekomen van ouderen die slachtoffer zijn geworden van een babbeltruc door een nepagent. Binnen de gemeente hebben al meerdere babbeltrucs plaatsgevonden. Deze vorm van oplichting is, zo is gebleken, zeer lucratief.

Hoe de babbeltruc in elkaar steekt: de daders bellen oudere mensen op en zeggen dat ze van de politie zijn. In sommige gevallen gebruiken ze zelfs de naam van de wijkagent. Een nepagent vertelt dat er een inbraak in de buurt is geweest en dat de daders zijn gepakt. Daarbij zou dan een adresboekje of briefje zijn gevonden met adressen, waaronder ‘uw adres’. Die nepagent zegt dan te vrezen dat een inbraak aanstaande is en biedt aan om kostbaarheden veilig te bewaren. Dit kan gaan om sieraden, geld of andere kostbaarheden. De mensen die vervolgens aan de deur komen, legitimeren zich als recherche of politie in burger. Soms dragen ze een deel van een nepuniform. De nepagenten zetten mensen onder druk om snel te handelen en hebben vaak persoonlijke informatie en rekeningnummers van hun kinderen, wat vertrouwen wekt.

De politie benadrukt daarom nogmaals dat zij nooit langskomen om kostbaarheden veilig te stellen. De bank belt nooit om uw pincode of het inleveren van uw bankpas en de politie belt nooit over uw kostbaarheden.

Bij twijfel, bel altijd 112 of 0900-8844.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Uit De Schakel. Bookmark de permalink.