Wensvervoer in dorpen onmisbaar
Terwijl de fotograaf zich installeert om zijn werk te doen, pakken zich plotsklaps donkere wolken samen in de lucht boven de statige molen Nooit Gedacht in Merselo. Het wispelturige weer met dan weer zon en dan weer regen is niet tekenend voor de huidige situatie van de wensbussen en -auto die in de gemeente Venray actief zijn. “Want die rijden als een zonnetje en zijn onmisbaar”, vindt coördinator Herman Zegers van de Stichting Wensbus Merselo-Vredepeel.
Coördinator Marcel Deenen van Wensauto Wanssum en de bestuursleden Jeu de Wit en Jan Ewals van Wensbus Ysselsteyn-Leunen-Veulen-Heide zijn dat met hem eens. Ze benadrukken ook dat het vrijwilligersvervoer op maat een belangrijke (sociale) functie vervult. “Met de wensauto of -bus kunnen dorpsbewoners naar bestemmingen die moeilijk met openbaar vervoer te bereiken zijn. Denk aan de zorgboerderij, winkelcentra, de markt of familiebezoek. Maar ook dokters- en ziekenhuisbezoek”, zegt Deenen. De (vele) chauffeurs zijn allemaal vrijwilligers. Ze moeten wel aan een aantal eisen voldoen. Ze worden medisch gekeurd en moeten een rijvaardigheidstest afleggen.
Wie gebruik wil maken van de wensauto of -bus kan telefonisch een rit reserveren. “Onze wensauto rijdt voor inwoners van Blitterswijck, Geijsteren, Oirlo, Wanssum en Castenray met een maximale reistijd van twintig minuten”, vervolgt Deenen. “We doen bewust alleen kortere ritjes. Anders is de auto niet voor genoeg mensen beschikbaar. De ziekenhuizen in Venlo, Boxmeer en Deurne zijn voor ons zo’n beetje de verste uithoeken.”
Wensbus Merselo-Vredepeel richt zich op mensen, naast Merselo en Vredepeel, uit Venray, Oostrum en – bij meer dan drie personen – Oirlo, weet Herman Zegers. “Inwoners betalen een vast bedrag per enkele rit. De meeste van onze ritten vinden plaats in en om de gemeente Venray, met als uitschieters de ziekenhuizen van Boxmeer en Venlo. Al zijn die gezien de rijtijden erg lastig te plannen. Maar net als in Wanssum en Ysselsteyn kijken we altijd wat wel kan. Ook de stations van Oostrum, Boxmeer en Deurne zitten in ons pakket.”
Jeu de Wit, een van de 18 chauffeurs van de Ysselsteynse wensbus, die ook rijdt voor de inwoners van Leunen, Veulen en Heide, knikt. “Wij rijden exclusief voor onze bewoners en hun bezoek naar alle dorpen in de gemeente Venray en Deurne en soms, in overleg, naar een verder gelegen buurgemeente. Het zijn erg gezellige ritten. Mensen kennen mij, en ik hen. Of hun kinderen. En anders leer je elkaar kennen. Je hoort zo bovendien nog eens wat.” Jan Ewals is dat met hem eens. “De wensbussen en -auto leveren niet alleen een belangrijke bijdrage aan de bereikbaarheid van kleine kernen en voorzieningen in gebieden met weinig openbaar vervoer, maar geven ook een positieve impuls aan de mobiliteit en vitaliteit van ouderen. Met onze bus vervoeren we jaarlijks meer dan 3000 passagiers naar zo’n 250 verschillende bestemmingen. We rijden circa 25.000 kilometer per jaar.”
Ritten moeten minstens een dag van tevoren worden aangevraagd. “De wensbus is er in principe voor alle inwoners van de gemeente”, legt Zegers uit. “Vanuit de provinciale subsidieregeling zit hier geen beperking op. In de praktijk zien we echter dat met name mensen die moeilijk gebruik kunnen maken van het reguliere openbaar vervoer, zoals senioren, mensen met een handicap en mensen zonder eigen vervoer, voor ons kiezen. Voorwaarde is wel dat alle gebruikers zelfstandig in en uit kunnen stappen.” Met een lach: “Reserveer op tijd, want de wensbussen en -auto zijn erg in trek. Vol is vol.”
Reserveren via telefoon 06 2628 2922 (Wanssum), 06-2703 2957 (Merselo-Vredepeel) en 06 2740 8338 (Ysselsteyn-Leunen-Veulen-Heide).
Tekst Ron Koenen. Foto: Han Siebers.
Dit bericht is geplaatst in
Nieuws,
Uit De Schakel. Bookmark de
permalink.