Centrale schrijft politieke partijen

Op 21 september stuurde de Centrale van Ouderenverenigingen een brief aan de politieke partijen in de gemeente Venray. Hierin somde de Centrale een aantal punten op die belangrijk zijn voor ouderen. De vraag aan de politieke partijen is deze punten in het verkiezingsprogramma te verwoorden en er de komende vier jaar in het gemeentebeleid rekening mee te houden.

Nu de voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 beginnen, is het voor de senioren in deze gemeente zaak op te komen voor hun belangen. Enerzijds bezuinigt de rijksoverheid, anderzijds decentraliseert zij taken. Veelal gaat dit samen.

Marktwerking en decentralisatie zijn belangrijke invloeden. Welke invloed heeft dat op partijprogramma’s en wat leggen wij als senioren aan de lokale politieke partijen voor?”, vraagt de Centrale zich af.

“Niet langer bepalen overheid en maatschappelijke organisaties wat goed is voor ouderen die behoefte voelen om invloed te hebben op hun eigen leven en leefomgeving. Persoonlijke kwaliteiten bepalen de wijze waarop men wil en kan bijdragen aan gezamenlijk te ondernemen activiteiten. Aan de basis staat de individuele wens van senioren om zoveel mogelijk zelf de regie over het eigen leven te voeren”, zo staat in de brief.

Voor senioren zijn volgens de Centrale de volgende drie thema’s van belang:

Woonomgeving
– Seniorvriendelijk en veilig wonen vanuit een samenhangend beleid voor een veilige, 
toegankelijke en inspirerende woon‑ en leefomgeving
– Voldoende betaalbare woningen.
– Een toegankelijke omgeving met voorzieningen dichtbij.
– Drempelvrije winkels.
– Goed en veilig vervoer.
– Goede bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van openbare gebouwen.
– Een veilige en toegankelijke openbare ruimte.

Daarbij is het wenselijk woonvormen voor senioren uit te rusten met ontmoetingsruimten en gezamenlijke voorzieningen. Deze woonvormen kunnen al dan niet gecombineerd worden met eenheden voor andere leeftijdsgroepen.

Ondersteuning en begeleiding
De weg om ondersteunende begeleiding te krijgen, moet toegankelijk duidelijk, en gemakkelijk zijn. Er is nog een flinke groep senioren die geen of onvoldoende gebruik kan maken van internet.
Daarom moet het mogelijk blijven om zowel telefonische alsook persoonlijke afspraken met de gemeente te maken. Daarnaast is het belangrijk dat men daadwerkelijk geholpen wordt. Hetzij met directe oplossingen dan wel met een verwijzing naar de juiste zorg- of welzijnsvoorziening. De laatste jaren is hierbij duidelijk vooruitgang geboekt, constateert de Centrale.
Sociaal isolement van ouderen dient te worden bestreden. Aan mantelzorgers dient, waar dit nodig is, ondersteuning geboden te worden. Dit kan bijvoorbeeld met respijtzorg door geselecteerde en goed opgeleide vrijwilligers. De organisatie hiervan kan op lokaal of regionaal niveau plaatsvinden.

Leefbare omgeving
Enkele stellingen over dit onderwerp zijn:
– Uitgangspunt van gemeentelijk beleid dient te zijn dat burgers en gemeente samen zorgen voor een leefbare omgeving.
– De burgers in wijken en dorpen kunnen initiatieven ontwikkelen. De gemeente faciliteert en ondersteunt relevante burgerinitiatieven. Zij kijkt over de schouder mee en moet voorkomen dat deze initiatieven verzanden of in procedurele molens vastlopen. Het blijven volgen is ook noodzakelijk om continuïteit te waarborgen.
– Ouderen worden gezien als burgers die hun krachten kunnen en willen geven aan de leefbaarheid van de woonplaats.

Het is hierbij goed te letten op de volgende punten:
– Problematische eenzaamheid en zorgwekkende omstandigheden worden gesignaleerd en in kaart gebracht. Organisaties zoals Synthese kunnen hier een belangrijke rol vervullen.
– Ouderen worden geprikkeld om ‘mee’ te blijven doen. Initiatieven worden ondersteund.
– De gemeente stimuleert zorg en ondersteuning daar waar oplossingen van burgers tekortschieten.
– Ouderen worden ontplooiingskansen geboden zodat zij zich als vrijwilliger in hun dorp of wijk kunnen inzetten.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws archief, Uit De Schakel. Bookmark de permalink.