Veltum wil dementievriendelijk zijn

Enige tijd geleden schreven we al over het initiatief ‘Venray dementievriendelijk’. In Veltum is een initiatief gestart met een bijeenkomst over ‘Veltum dementievriendelijk’. Het doel hiervan is dat mensen met dementie langer kunnen blijven meedoen in de samenleving. Een impressie van Anja Kooiker.

Het sluipt langzaam je leven binnen: dementie. En niet alleen in het leven van de persoon die de ziekte zelf heeft, maar ook in het leven van de mensen in diens omgeving.

Het begint met de vraag: Wat is er met moeder aan de hand? Is zij gewoon wat vergeetachtig, zoals iedereen wel eens is? Of is er meer aan de hand? En wanneer moet de stap gezet worden, dat nader onderzoek gewenst is?

Deze vragen kunnen jarenlang leven. Je moeder was altijd een slimme, zelfstandige vrouw en meestal is ze dat nog steeds wel. Toch gebeuren er vreemde dingen.

Zo herkende ze een oude bekende niet meer en heeft ze een half uur geanimeerd met hem gepraat, alsof ze hem net voor het eerst ontmoette. Of ze zegt na een fijn bezoek van haar kleindochter ineens: “Je doet me zo aan een van mijn kleinkinderen denken.” Een paar keer kom je onverwacht langs en blijkt de gaspit in de keuken nog te branden. Of ze vertelt dat ze naar de oogarts is geweest terwijl je met haar mee bent geweest.

En haar karakter is ook veranderd. Ze is koppiger en kattiger dan ze was. Ze heeft zelf het gevoel dat ze overal controle over moet houden omdat ze anders de grip verliest. Ze spaart de kranten op “want misschien staat er nog iets in waar ik nog wat aan kan hebben”. En je vader geeft aan dat het steeds moeilijker wordt om met haar samen te leven.

Maar als je een afspraak maakt met de geriater weigert ze. “Met mij is niets aan de hand. En jullie beslissen maar van alles voor mij. Ik wil zelf de regie houden over mijn leven.”

Vragen en antwoorden
Dementie is een ziekte die meer dan vijftig verschillende vormen kent. Iedere vorm heeft als kenmerk dat ze de hersenen aantast, waardoor iemand steeds verder achteruitgaat in functioneren.

Daarom bundelen Alzheimer Noord-Limburg, Hulp bij Dementie Noord-Limburg en de gemeente Venray nu hun krachten voor een dementievriendelijk Venray. Zodat mensen met dementie langer kunnen meedoen in de samenleving en mantelzorgers weten dat zij er niet alleen voor staan.

Men wil iets in gang zetten waaraan alle inwoners van Venray hun steentje kunnen bijdragen. Op de eerste plaats is daarvoor nodig dat misvattingen en taboes worden benoemd en dat er over dementie wordt gepraat. Daarnaast zoekt Venray een dementievriendelijk draagvlak voor mantelzorgers bij werkgevers. Dit kan door persoonlijk advies, cursussen, op aanvraag en op maat. En door het verzorgen van infomiddagen of avonden. Zoals deze nu heeft plaatsgevonden in Veltum.

Veltum
De middag werd geopend door middel van een interview met Mieke en Theo. Mieke heeft dementie maar dat beïnvloedt ook het leven van Theo. Het eerste wat zij deden nadat de diagnose werd gesteld, was een bezoek brengen aan het Alzheimer Café. Daar hebben zij veel aan gehad. Nu hebben zij onder andere hulp van trajectbegeleiders Anita Middendorp en Catherine Mijnster.

Zij zijn professionals en proberen alle betrokkenen zoveel mogelijk bij te staan in dit moeilijke proces. Dat doen zij met als voornaamste slogan: “Ik wijs je de weg, loop jij maar voorop.”

Gebleken is dat zeventig procent van de mensen met dementie thuis woont. Zij zijn weliswaar ziek, maar kennen en kunnen gelukkig ook nog wel veel.

Veltum gaat nu op zoek naar mensen met dementie en hun mantelzorgers om hen de vraag voor te leggen: “Wat heeft u nodig? Thuis, in de wijk en wat verderop, in Venray?” Om vervolgens te proberen oplossingen te zoeken en deze ook te realiseren.

Mocht u meer willen weten, ga dan naar: venraydementievriendelijk.nl

Dit bericht is geplaatst in Uit De Schakel. Bookmark de permalink.