Actieplan tegen eenzaamheid

Uit een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau (CPB, regeringsadviesorgaan) blijkt dat eenzaamheid onder kwetsbare ouderen toeneemt.

In 2016 voelde 22 procent zich erg eenzaam. In 2015 was dit 17 procent. De contacten met familie en kennissen van kwetsbare ouderen zijn vaak beperkt, vooral bij alleenstaande ouderen zonder kinderen.

Het lukt hen niet deze te onderhouden.

Voor minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid is het reden om een landelijke actieplan te starten. Hij wil een jaarlijks huisbezoek door de gemeente aan mensen die 75 jaar zijn geweest.
Hierin moet duidelijk worden waar de ouderen behoefte aan hebben en wat er gedaan moet worden om vereenzaming tegen te gaan. De Jonge wil ook een gemeentelijk meldpunt creëren waar burgers kunnen doorgeven dat er mensen dreigen te vereenzamen.

Voor zijn actieplan heeft De Jonge een coalitie gesloten met veertig organisaties, zoals het Nationaal Ouderenfonds, Humanitas, Sensoor, Alzheimer Nederland en ouderenbonden.

In Venray heeft de gemeente de huisbezoeken aan 75-plussers uitbesteed aan welzijnsstichting Synthese. Hieronder een interview met Ilse Tindemans van Synthese.

Dit bericht is geplaatst in Uit De Schakel. Bookmark de permalink.