Nieuwe voorzitter
Twee jaar geleden werd Trudy Eekhout door ziekte gedwongen haar voorzitterschap van de Centrale van Ouderenverenigingen met onmiddellijke ingang neer te leggen. Vicevoorzitter Theo Verhoeven vervulde sindsdien deze taak, naast zijn penningmeesterschap. Een werkgroep zocht al die tijd naar een nieuwe voorzitter, maar een opvolger van Trudy werd niet zo een-twee-drie gevonden. Nu echter heeft Henk Raedts uit Oostrum zich bereid verklaard om de Centrale een aantal jaren aan te sturen.
Kennismaking met de nieuwe voorzitter
Stel u even voor aan de lezers.
Ik ben Henk Raedts. In 1946 geboren en getogen in Oostrum. Gehuwd met Toos, die werkzaam is bij de gemeente Bergen. Wij hebben twee dochters en zijn trots op onze zes kleinkinderen. Ik ben opgegroeid in een middenstandsgezin tezamen met vijf zussen en vier broers. In 1968 heb ik samen met mijn broer het door mijn vader in 1932 opgerichte Bouwbedrijf overgenomen. In 2005 is het bedrijf, omdat er in de familie geen opvolgers waren, verkocht aan een landelijke organisatie. In 2007 ben ik met pensioen gegaan, waarvan ik volop geniet.
Wat is uw motivatie om deze taak op u te nemen?
In de loop van mijn werkzame leven heb ik veel bestuurlijke ervaring op kunnen doen. Naast de leidinggevende functie die ik had in het bedrijf, heb ik de gelegenheid gehad om in de loop van de tijd zitting te nemen in het bestuur van verschillende branche- en maatschappelijke organisaties. Ik vind het fijn dat ik nu in de gelegenheid wordt gesteld om die opgedane ervaring in te zetten voor de doelgroep waarvan ik inmiddels zelf ook deel uitmaak.
U hebt als aannemer al veel te doen gehad met ouderen. Wordt woningbouw uw hoofdprioriteit?
We hebben binnen de centrale een bekwame commissie BVW (bouwen verbouwen en woonvisie). De mensen in deze commissie doen hun werk uitstekend en ik denk dat ik daar weinig aan kan toevoegen. Als voorzitter acht ik het meer mijn taak om de algemene lijnen in het oog te houden en daar waar nodig ondersteuning te bieden.
Voorzitter Charles de Vilder bestuurde op gemoedelijke wijze, zijn opvolger
Trudy Eekhout-Dumoulin was zakelijker. Wat is uw stijl?
Ik heb voor beide bestuurders veel respect en waardering. Zij hebben met enorme inzet en bevlogenheid de Centrale op de kaart gezet en daar plukken we iedere dag de vruchten van. Naast goede bestuurders zijn het ook wijze mensen en het is een uitdaging voor mij om een beetje bij hen in de buurt te komen. Maar iedereen heeft uiteraard zijn eigen stijl van besturen.
Bent u een taaie onderhandelaar richting gesprekspartners als gemeente, woningstichting, gezondheidsorganisaties?
In het bedrijfsleven zijn er twee modellen voor bedrijfsvoering. Het Angelsaksische model, dat vooral gericht is op resultaat op de korte termijn. Daarbij gaat men recht door zee om succes te boeken. Het doel is belangrijker dan de weg ernaartoe. Daarnaast heb je het Rijnlandse model. Ook dat is resultaatgericht, maar daarbij wordt meer rekening gehouden met de belangen van alle partijen en de samenwerking op lange termijn. Dit laatste model spreekt mij meer aan.
Kunt u ook verbindend zijn richting de jongere ouderen? Hoe denkt u hen bij het ouderenbelang te betrekken?
Het is juist dat zich een nieuwe ‘generatie’ ouderen aandient. De aandacht van deze groep is minder gericht op bezigheidsactiviteiten, maar spitst zich meer toe op kennis-informatie en eigen ontplooiing, zoals bridgen, muziek maken, deelnemen aan lezingen, excursies, enzovoort. Het is een groep die in zijn algemeenheid breed geïnformeerd en geïnteresseerd is en nog zeer actief in het leven staat. Deze ouderen willen op andere wijzen benaderd worden. Daar zullen we als Centrale en ouderenverenigingen op in moeten spelen, want zij zijn de toekomst voor de ouderenverenigingen.
Dit bericht is geplaatst in
Nieuws archief,
Uit De Schakel. Bookmark de
permalink.