Week van de Dementie

In het kader van Venray Dementievriendelijk van 17 tot en met 21 september 2018 wordt weer de Week van de Dementie georganiseerd. In deze week zullen mensen met dementie, alsmede hun mantelzorgers letterlijk gehoord gaan worden. Daarnaast zal er met vele activiteiten in dorpen en wijken extra aandacht gevraagd worden voor de belangen van mensen met dementie. De week wordt op Wereld Alzheimer dag, vrijdag 21 september, met een muzikale manifestatie in Schouwburg Venray afgesloten.

Het doel is aandacht te vragen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers in Venray. Er wonen nu ongeveer 650 mensen met dementie in onze gemeente. Dit aantal zal over 25 jaar verdubbeld zijn. Driekwart van deze mensen woont thuis. Per persoon zijn hiervoor gemiddeld drie mantelzorgers in touw. Venray Dementievriendelijk is een beweging die ernaar streeft om mensen met dementie zo lang mogelijk een plek te geven in de gemeenschap.

Muziek Het thema van de week is muziek: geef mensen met dementie een stem. Dit laatste is zowel letterlijk als figuurlijk bedoeld. In deze week vindt een aantal activiteiten plaats. Op maandag 17 september is de Dementheek open in de bieb in Venray. Donderdag 20 september is de DansSalon ‘Dans met mij’ open, voor een feestelijke dansmiddag bij Janssen in de Raadhuisstraat. Vrijdagmorgen 21 september wordt op Wereld Alzheimer dag een mini-symposium gehouden over het belang van kunst (dans, muziek, beeldende kunst) voor mensen met dementie. In de schouwburg is aansluitend een feestelijke afsluiting met medewerking van verschillende Venrayse koren.

Dit bericht is geplaatst in Uit De Schakel. Bookmark de permalink.