‘We zijn gewend mensen te helpen’

Nee, ze houden er totaal niet van om in de schijnwerpers te staan. De zussen Els Hofmans-Langenkamp (79) en Petra Hofmans-Langenkamp (78) uit Blitterswijck doen hun vrijwilligerswerk vanuit hun hart. Omdat ze graag andere mensen helpen. “Dat is natuurlijk ook beter dan als je jezelf moet láten helpen”, zegt Els. “We zijn niet anders gewend als oudste dochters uit een gezin met vijftien kinderen”, vult Petra aan. “We zorgen ons hele leven al voor anderen en hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel.” De in Geijsteren geboren maar in Blitterswijck opgegroeide zussen, ze trouwden met twee broers uit hetzelfde dorp, ontvingen onlangs vanwege hun, volgens het college van B en W, ’tomeloze inzet’ voor allerlei vrijwilligersactiviteiten in hun dorp de Waarderingspenning van de gemeente Venray. 

Lange tijd hadden ze niets in de gaten. Ja, er kwamen allerlei familieleden binnenlopen in het gemeenschapshuis. En ook burgemeester Michiel Uitdehaag meldde zich bij de dorpsdagvoorziening. “Maar ik dacht dat die gewoon kwam kijken”, zegt Els. Pas toen de burgervader de zussen naar voren riep, viel het kwartje. “Maar eerlijk gezegd had ik nooit gedacht dat wij die penning zouden krijgen”, vertelt Petra. “Ja, ik had er weleens over gelezen. Maar toen mijn naam werd genoemd, kreeg ik gewoon klotsende oksels. Net als mijn zus hou ik helemaal niet van al die aandacht. Wij doen ons werk liever op de achtergrond. Gewoon omdat we het leuk en waardevol vinden en we graag onder de mensen komen. Els grijnst: “Als we dat hadden geweten, waren we misschien wel niet gekomen.”

Maar de bescheiden zussen verdienen die waardering wel, vonden B en W. En vinden vele inwoners van Blitterswijck nog steeds. Want de twee zijn van die stille, maar onmisbare krachten die het cement in de lokale samenleving vormen. Beiden zijn al sinds 2008 actief in het plaatselijke vrijwilligerswerk. Wekelijks zetten ze zich in als begeleidster bij de dorpsdagvoorziening, het werelddanssen en de kaartmiddag en nemen ze deel aan KBO-activiteiten, zoals kienen, sjoelen, jeu de boules, lezingen en kaartmiddagen.  Petra was daarnaast ook nog jarenlang begeleidster bij De Zonnebloem en is al meer dan dertig jaar lid van de biljartclub, terwijl Els nog altijd trouw op pad gaat met de plaatselijke groenploeg. Ze zitten bepaald nog niet achter de geraniums. “Zolang onze gezondheid het toelaat, blijven we ons vrijwilligerswerk met alle plezier doen”, vertelt Els. Petra knikt. “Als we andere mensen met ons vrijwilligerswerk blij kunnen maken, dan zijn wij dat ook. We doen het niet voor onszelf… Maak je er een klein stukje van?”

Foto: Els Hofmans (links), burgemeester Michiel Uitdehaag en Petra Hofmans
Foto: Hoedemaekers Venray

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Uit De Schakel. Bookmark de permalink.