Stekjes en planten ruilen aan straat

Ken je dat? Dan heb je gezaaid en ben je blij met alle jonge plantjes en dan moet je constateren dat het echt niet allemaal in je tuin past. Of je ziet dat die leuke plant in je tuin zichzelf heeft uitgezaaid. Dan wil je gewoon graag dat al die plantenkinderen een ander plekje krijgen en dat andere mensen er ook van kunnen genieten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lilian Jans-Beken en Jaap Bijman aan het werk in de plantenbieb bij hun woning. Foto: Han Siebers

Daar bedacht het echtpaar Jaap Bijman en Lilian Jans-Beken wat op: een plantenbieb. Net als de boekenruilkastjes langs de weg komen op steeds meer plekken in Nederland ook kasten om bijvoorbeeld kamer- en tuinplanten, stekjes, zaden en/of bloembollen te ruilen. Rechts voor de garage van hun woning aan de Langeweg 100 in Venray hebben ze hun kastjes geopend. “Plantjes zijn te ruil of tegen een vrijwillige donatie mee te nemen. Ook kunnen mensen gratis inheems bloemenzaad komen ophalen, zolang de voorraad strekt. De plantenbieb kun je ook zien als een voedselbank voor de bedreigde bij”, meldt Lilian. De Venrayse plantenbieb is aangesloten bij de landelijke Stekjesroute. Een initiatief om alle plantenruilkasten op de kaart te zetten. “Erg leuk, want er zijn dus echt mensen uit andere delen van het land of uit België die hier op vakantie komen en dan allerlei plantenbiebs afgaan op de route”, weet Jaap.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Uit De Schakel. Bookmark de permalink.